8 maart 2038: internationale vrouwendag

donderdag 8 maart 2018

Hallo, mijn naam is Fien, Fien Futuur. Ik woon in Betergem, in het jaar 2038.

Ik zal jullie het volgende jaar wat wegwijs maken in mijn stad. Betergem zou er vandaag heel anders hebben uitgezien zonder enkele vrouwen die in het begin van onze 21ste eeuw ons denken en handelen en onze technologie hebben weten sturen in de richting van meer duurzaamheid.


Denk maar aan Kate Raworth die met haar donut model de focus van ons economisch denken verlegde van ongebreidelde groei naar welvaart binnen de grenzen van onze planeet en welvaart voor iedereen.


Vrouwen zoals Jessi Baker duwden bedrijven naar nog meer transparantie door Block Chain technologie in te zetten om het voor consumenten wereldwijd veel makkelijker te maken om de toevoerketen van producten na te gaan. Op die manier zette ze veel meer bedrijven aan om voor een duurzaam integraal ketenbeheer te gaan.

 

Ook Kabira Stokes speelde voor veel vrouwen (en mannen) een voorbeeldrol als één van de eerste sociale ondernemers in de circulaire economie, door een positieve nieuwe toekomst te creëren voor zowel afgeschreven materialen - elektronisch afval - als afgeschreven mensen in onze samenleving - ex-gedetineerden.

 

Maar ook op technologisch vlak zorgden vrouwen zoals ingenieur Evelyn Wang voor grote doorbraken, door het technisch mogelijk te maken om drinkbaar water uit de lucht te halen zelfs in de allerdroogste gebieden.

 

En tenslotte herinner ik me hoe Malala Yousafzai, de jongste nobelprijs laureaat ooit - en maar een aantal jaar ouder dan ikzelf -  een grote indruk op me naliet als kind met haar strijd voor het recht op onderwijs voor kinderen wereldwijd.

Ook vandaag, meer dan 20 jaar, later blijf ik onder de indruk van de moed, intelligentie en het ondernemerschap van vrouwen zoals Malala, Evelyn, Kabira, Jessi en Kate om van onze wereld een betere plaats te maken voor iedereen.
Aan alle vrouwen én mannen in Betergem en elders: een fijne internationale vrouwendag gewenst!
 

P.S.: Om deze duik in het verleden nog wat nostalgischer te maken, heb ik speciaal voor jullie wat oude filmpjes en interviews uit het archaïsche Youtube tijdperk bij elkaar gezocht. Mijn excuses dus voor de slechte geluidskwaliteit en de 2D beelden. Vergeet niet je scherminstellingen aan te passen van 3D naar 2D. Bij de meest recente apparaten zal dat mogelijks al niet meer lukken. Maar het loont écht de moeite om iemand in je omgeving te zoeken die wel nog zo’n oud scherm heeft staan, al is het om een véél jongere Wouter Beke te zien zitten naast Kate Raworth, bijna exact 20 jaar geleden, in “De Afspraak”, een TV programma van de jaren ‘18 ;-)

 

Een initiatief van:
Transitienetwerk MiddenveldVlaanderen Cirulair

Medegefinancierd door FIDO en OVAM


Deze website biedt een staalkaart en een terugblik op de Betergem-workshops. De geciteerde stellingen en conclusies zijn louter debatmateriaal en output uit de workshop-gesprekken. Ze vertegenwoordigen geenszins standpunten van de organisatoren.