We kunnen niet met een wereldbevolking van 8,5 miljard mensen op dezelfde manier blijven eten. Onze planeet kan de westerse voedingsgewoonten niet voor iedereen voorzien. Een aantal keuzes dringt zich op!
We werken aan een gezonde bodem. We bewerken de grond op zo’n manier dat we geen onkruidverdelgers of kunstmest nodig hebben.
We kiezen een voedsel dat lokaal geproduceerd wordt, en voor landbouw in de stad.
We eten volgens de seizoenen (dus geen aardbeien meer in de winter).
We betalen een eerlijke prijs voor onze voeding.
Lokale voedselcoöperatieven nemen een deel van de productie op zich.
Vlees en zuivel vormen een aanvulling op een overwegend plantaardig dieet.
We halen eiwitten uit zeewier, insecten en bacteriën.
We kweken vlees in lab’s op basis van stamcellen. We slachten geen dieren meer.
We gaan vooruit dankzij GGO-technologie. Daardoor veranderen we de genen van planten en dieren, zodat ze weerbaarder zijn tegen ziektes. Ze bevatten meer mineralen en vitamienen.
We produceren op grote schaal, in gestapelde velden en grote hallen. Dan blijft het betaalbaar.
We laten onze voeding zoveel mogelijk lokaal produceren, waardoor het ook makkelijker te controleren is.
Het voedsel moet minder ver reizen. Daardor gaat er minder verloren.
We gebruiken energiezuinige methodes om voedsel te bewaren, zoals pekelen, inleggen …
We verwerken álle delen van een groente. We gooien zo weinig mogelijk weg.
Landbouw en voedselbewaring wordt een verplicht schoolvak voor jongeren op school. Ze kweken ook zelf bijvoorbeeld kruiden en groenten.
Voeding ligt mensen nauw aan het hart. Ze kiezen eerder voor een productiewijze 'back to basics'. En zien zich terug meer zelf aan de slag gaan met het kweken van groenten. De technologische trends worden amper in overweging genomen om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden. Nee, eerder zet men in op lokale productie, kleinschalig, waarbij onbenutte ruimte moet worden gebruikt om voedsel te kweken. Leren over voedsel en het kweken ervan zou een verplicht leervak moeten zijn op school. Verder denken de leden van de volksvergadering dat dierlijke producten maximaal moeten vervangen worden door plantaardige eiwitten, is seizoensgebonden consumptie belangrijk en de zorg voor een vruchtbare, gezonde bodem. Om die bodem gezond te houden dienen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten te ontvangen.
Voedsel mag niet verloren gaan; bewezen bewaartechnieken moeten terug meer aandacht krijgen, omdat ze energie-zuinig zijn. Lokale productie zou voedselverliezen vermijden, een betere afstemming is dan mogelijk.
Minder jobs in transport door lokale productie, gecompenseerd door meer jobs in de voedselproductie!
Oxfam, Antwerpen, 18 juni 2018
Schooltuintjes, openbare ruimtes benutten voor voedselproductie
Mol, 2 september 2018
Algemene inspiratie rond transitie